Claudio Bruggink (midden, achter lessenaar) verzorgde vorige week de feestelijke onthulling van het BPS bordje (Foto: PR).
Claudio Bruggink (midden, achter lessenaar) verzorgde vorige week de feestelijke onthulling van het BPS bordje (Foto: PR). Foto: PR

Bataafs lyceum stimuleert begaafdheid

Algemeen

Het Bataafs Lyceum mag zich officieel Begaafdheidsprofielschool noemen. Deze maand ontving de school dit predicaat, dat wordt afgegeven door de stichting Begaafdheidprofielscholen (BPS).

HENGELO – Het Hengelo’s Bataafs Lyceum is een kleinschalige school met een activerend en uitdagend onderwijsaanbod. Dit kenmerkt zich door de persoonlijke en goede sfeer en aan de vele mogelijkheden voor maatwerk, zowel binnen als buiten de les. Bataafs Lyceum maakt onderdeel uit van de OSG-groep (openbare scholengemeenschap) Hengelo.

Feestelijke onthulling

Wethouder Claudio Bruggink verzorgde vorige week de feestelijke onthulling van het BPS bordje, in bijzijn van leerlingen, ouders en docenten. “We zijn blij met het predicaat Begaafdheidsprofielschool omdat het een bevestiging is van de manier waarop we begaafde leerlingen binnen school stimuleren en begeleiden, en van het rijke aanbod dat we hebben om leerlingen op hun niveau uit te dagen”, aldus locatieleider Bas Smies. “Twaalf jaar geleden zijn we gestart met de Masterclass, een speciale stroom voor begaafde vwo-leerlingen, waarin een deel van het onderwijs in projectvorm wordt aangeboden. Inmiddels is de Masterclass uitgegroeid tot een volwaardig onderwijsconcept voor begaafde leerlingen. Begaafde leerlingen hebben vaak ook net iets anders nodig in de leerlingbegeleiding, en die expertise is binnen school ook steeds verder ontwikkeld. We merken dat veel leerlingen heel bewust voor de Masterclass kiezen en daar ook echt tot bloei komen”. 

BL-Xtra

Het aanbod voor begaafde leerlingen op het Bataafs Lyceum beperkt zich zeker niet tot de Masterclass. De school heeft onder de noemer BL-Xtra een groot aanbod van extra activiteiten voor alle leerlingen van havo en vwo, zoals keuzemodules, taalcertificaten, bedrijfsstages, olympiades voor verschillende vakken, leerlingverenigingen, een debatclub en een groot aanbod aan sportactiviteiten. “Er is niks verplicht, maar er is wel heel veel mogelijk”, legt Smies uit. 

Havo-P

Een bijzonder nieuw initiatief is speciaal gericht op de havo. “Havoleerlingen hebben ontzettend veel talenten en mogelijkheden, maar ze worden vaak minder enthousiast van alleen maar theorie. We speelden daar op school al langer op in door veel projecten te organiseren voor de havisten. Nu zetten we een nieuwe stap met het vak Havo-P, dat dit jaar landelijk voor het eerst wordt aangeboden. Het Bataafs Lyceum is één van de scholen die het vak mede-ontwikkelt. Bij havo-P maken leerlingen kennis met de praktijk van verschillende bedrijven en organisaties, waarvoor ze ook ‘echte’ opdrachten uitvoeren. Daarmee doen we een beroep op de specifieke kwaliteiten van havoleerlingen. Begaafdheid is zeker niet alleen maar iets van het vwo “, besluit Smies.

www.bataafslyceum.nl

Linda Meijer

Bataafs Lyceum medeontwikke-laar van nieuwe vak havo-P

www.lindameijer.nl
Afbeelding
'Goed huis voelt als lekkere warme winterjas' 16 uur geleden
Afbeelding
Cash voor het goede doel in Winkelcentrum Hasselo! 16 uur geleden
Afbeelding
Joshua Brenet is een bijzondere back 6 jun., 13:13
Afbeelding
Buitenspeeldag in Groot Driene 6 jun., 13:12
Afbeelding
Gazon Sproeien? Gamma geeft tips 6 jun., 13:10
Afbeelding
Geniet nu ook bij Huiskes-Kokkeler in Hengelo van de betaalbare aanbiedingen van Oscar Autoverhuur 5 jun., 15:44
Afbeelding
T-shirts: je hebt er nooit genoeg van 3 jun., 11:24
Afbeelding
Samen gitaar spelen bij het kampvuur 1 jun., 12:20