<p>Momentopname uit de documentaire. Foto: Armonia</p>

Momentopname uit de documentaire. Foto: Armonia

Documentaire met Twents Jeugd Harmonie Orkest op het filmfestival

De korte documentaire ‘Harmonie’ van Flora van der Kooij en Michiel de Kruif is geselecteerd voor deelname aan het Nederlands Filmfestival. Deze documentaire werd opgenomen in Olonzac tijdens de concertreis van het Twents Jeugd Harmonie Orkest TJHO in de zomer van 2019.

Hengelo - Flora van der Kooij (video editor) en Michiel de Kruif (cameraman) zijn beiden professioneel medewerkers van programma’s als ‘Heel Holland bakt’, ‘Bed en Breakfast’, ‘Expedition Robinson’, e.d. Zij zijn goede vrienden van elkaar en hadden al jaren de wens om een keer een documentaire ‘voor zichzelf’ te maken. Een ‘kunststuk’ zoals het zelf noemen, waarbij ze niet gebonden zijn aan de eisen van een omroep of producent.

Al 25 jaar, om het jaar, strijkt het Twents Jeugd Harmonie Orkest TJHO van muziekvereniging Armonia in de zomervakantie voor twee weken neer in het Zuid Franse dorp Olonzac. In 2019 waren zij daar voor de 13e keer om een muziektheaterproductie in elkaar te zetten en enkele concerten in Olonzac en omgeving te geven. Een traditionele orkestreis waar alle jeugdleden iedere keer weer naar uitkijken. Heel veel oud jeugdleden kijken hier met plezier naar terug en halen er nog regelmatig herinneringen over op. Het is echt een begrip binnen de vereniging. In de loop der jaren zijn er veel banden ontstaan tussen de lokale Fransen aldaar en (oud) bestuursleden en dirigenten.

Reuring

Vier jaar geleden was Flora van der Kooij op vakantie in de buurt van Olonzac en kwam daar toevallig in aanraking met het jeugdorkest TJHO en alle gezelligheid en reuring die het jeugdorkest in het Franse dorp bracht. Het betoverde Flora hoe een klein verstild dorp als Olonzac twee weken ‘tot leven gebracht werd’ door het bezoek van het jeugdorkest. En dat inspireerde haar om hierover een documentaire te willen maken.

En zo kreeg het bestuur van muziekvereniging Armonia in het voorjaar van 2019 een mail van Flora. Het contact werd gelegd. En na een gesprek met bestuur, projectcommissie Olonzac en kennismaking met het orkest werd besloten om met elkaar in zee te gaan. Het idee van een ‘kunstzinnige’ documentaire sloot helemaal aan bij de creativiteit die men binnen muziekvereniging Armonia kent als vereniging waar natuurlijk muziek gemaakt wordt, maar ook tweejaarlijks gewerkt wordt aan muziektheaterproducties.

Opnames

Flora en Michiel zijn in de zomer van 2019, in de week voordat het jeugdorkest arriveerde in Olonzac, opnames gaan maken van het verstilde dorp. Vervolgens, na aankomst van het jeugdorkest, maakten ze nog een week veel opnames. En toen was het wachten op het resultaat. Een kleine ‘klankbord’ groep vanuit muziekvereniging Armonia heeft het resultaat al mogen zien en was blij verrast. Vervolgens kwam al snel het bericht dat Flora en Michiel getipt waren om de documentaire aan te melden voor het Nederlands Filmfestival. En nu zijn ze geselecteerd!

Première

De première van de korte documentaire vindt plaats in Utrecht tijdens het Nederlands Filmfestival op zondagmiddag 27 september tijdens een besloten voorstelling i.v.m. corona. Hier gaan enkele vertegenwoordigers vanuit het TJHO naar toe. Op 28 en 29 september is ‘Harmonie’ online te bekijken tijdens het Nederlands Filmfestival. Voor tickets en meer informatie zie www.filmfestival.nl/films/harmonie Voor het Twents Jeugd Harmonie Orkest, ouders en andere betrokkenen wordt een besloten Hengelose première georganiseerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding