Foto: Unsplash
aangeboden door Gadero

Dé periode voor een duurzame tuin

Het coronavirus is nog steeds actief en dat betekent voor sommigen minder werk en meer vrije tijd. Veel activiteiten kunnen in verband met corona niet meer en met groepen afspreken wordt ook afgeraden. Door corona is er een duidelijke afname van CO2 uitstoot te zien. Om deze trend te blijven volgen is dit dé periode om duurzame tuinen aan te leggen.

Duurzaamheid is belangrijk 

Global warming is écht een probleem en alleen wij kunnen er wat aan doen. Tijdens de coronacrisis is gebleken dat er ruim 8,7% daling in CO2 uitstoot is. Dit komt doordat een groot deel van productie en transport tijdelijk is stopgezet. Mensen gingen thuiswerken en zo ook minder reizen met bijvoorbeeld de auto. Ook het lucht- en scheepsverkeer lag vrijwel stil. 

Juist omdat het nu beter gaat is het van belang om de dalende lijn van CO2 uitstoot aan te houden. Dit maakt deze periode dé tijd om een duurzame tuin aan te leggen. Planten zuiveren letterlijk de lucht, waardoor ze essentieel zijn in de strijd tegen CO2 uitstoot. Vooral voor degene die meer tijd in handen hebben op dit moment is het ideaal om nu te beginnen met de aanleg van een duurzame tuin. 

Hoe krijg je een duurzame tuin? 

Elke tuin is te verduurzamen. Hiervoor bestaan verschillende methodes. Een eerste stap is om te kijken naar je betegeling of ondergrond. Misschien moet je wel nieuwe tegels aanleggen. Ook hierbij is het belangrijk dat je nadenkt over welke tegels je uitkiest Er zijn tegels in verschillende soorten materialen en prijzen. Zo zijn tegels van natuursteen heel duurzaam, maar wel zeer slecht voor het milieu. Het proces om deze te winnen kost veel energie en ook het transport zorgt voor veel uitstoot. 

Een goed alternatief zijn Excluton Noviton tegels. Deze tegels zijn onderhoudsarm en erg duurzaam. Ze gaan jaren mee en zijn bestand tegen alle weersomstandigheden. Deze hoef je niet regelmatig te vervangen en maken je tuin meteen een stuk duurzamer. Naast het aanleggen van duurzame tegels, kun je meer planten in je tuin zetten. Je kunt ervoor kiezen om zelf een aantal groenten te verbouwen óf kiezen voor een mooi borderpakket. Vooral een borderpakket kan veel bijdragen aan de biodiversiteit, doordat er veel planten in zitten die aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinders.

Naast het aanleggen van duurzame tegels en planten, kun je ook nog een regenton aanschaffen. Zo gebruik je in plaats van leidingwater, regenwater voor het bewateren van je bloemen en planten. Op deze manier voorkom je overmatig watergebruik bij het onderhoud van je tuin.

Niet alleen je tuin

Natuurlijk is het niet alleen van belang dat je een duurzame tuin hebt, maar ook de rest van je huis wil je zo duurzaam mogelijk hebben. Mocht je geen tuin hebben dan kun je ook kijken naar andere mogelijkheden om toch wel duurzamer te zijn. Probeer bijvoorbeeld geen airco te gebruiken en eventueel zonnepanelen aan te schaffen. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding