Foto: ABBINK FOTOGRAFIE

Buitenplechtigheid Crematoria Twente locatie Enschede

Borne - Waar voorheen een buitenplechtigheid zelden voorkwam bij Crematoria Twente, wordt afscheid nemen in de natuur sinds kort steeds vaker gedaan. Corona is van invloed, maar dat is slechts een deel van de verklaring. “Nabestaanden willen een afscheid dat bij hun dierbare past.”

Op een intieme plek omringd door het groen, maar toch vlakbij het crematorium in Usselo, staat een landelijke overkapping waar nabestaanden in de buitenlucht afscheid kunnen nemen van hun overleden dierbare. Gasten nemen plaats op houten banken en picknicktafels onder een tentdoek en na afloop van de plechtigheid kan het samenzijn buiten worden voortgezet.

Onlangs mocht zelfstandig uitvaartverzorger Harma Bodde voor het eerst een buitenplechtigheid verzorgen bij Crematoria Twente. “Ik zit al twintig jaar in het vak maar dit was nieuw voor mij. Het was heel mooi: alles viel als een puzzel in elkaar. De overleden man was een echte natuurliefhebber en zijn dochter wilde graag een informeel en verrassend afscheid. Zij was direct enthousiast toen ik haar voorstelde om het buiten te doen.”

In overleg met de mensen van het crematorium kon aan alle wensen worden voldaan. “Zo wilde de dochter graag een kraampje waar gasten na afloop een puntzak frites of een broodje braadworst konden krijgen. Ook stonden er gevulde picknickmanden”, vertelt Harma. “Omdat het een warme dag was, was er gezorgd voor extra parasols en statafels. Het was een heel mooi, ongedwongen samenzijn op een prachtige plek middenin de natuur.”

De belangstelling voor een buitenplechtigheid is in korte tijd flink toegenomen, zegt manager Pascal Lahaye van Crematoria Twente. “Vanwege corona vinden nabestaanden het fijner om in de buitenlucht te zitten. Maar mensen kiezen er vooral voor omdat de natuur belangrijk voor ze is. De natuur biedt troost. Het laat zien dat leven en dood een natuurlijke cyclus vormen.” Anderen kiezen voor een buitenplechtigheid omdat er veel kinderen bij zijn die buiten meer bewegingsvrijheid hebben, omdat de overledene iets speciaals wilde voor zijn of haar uitvaart of vanwege de gemoedelijke, informele sfeer van de locatie. “Hoewel een formele, statige plechtigheid buiten ook heel goed mogelijk is”, vult Pascal aan.

Een afscheidsdienst in de buitenlucht is ‘anders’. Zo is het niet mogelijk om een plechtigheid buiten op te nemen of live te streamen. Evenmin zijn er televisieschermen waar foto’s of video’s op vertoond kunnen worden. Maar daar vinden nabestaanden andere manieren voor, zoals foto’s die worden afgedrukt op banners of doeken. “In de natuur wil je juist al die apparatuur niet”, zegt Harma. “Je gaat weer een beetje terug naar de basis.” Muziek afspelen is overigens wel mogelijk.

Mocht het weer plotseling omslaan, dan is het mogelijk om de plechtigheid naar binnen te verplaatsen. “Wij houden daarvoor altijd een aula vrij”, aldus Pascal. Een plechtigheid in de natuur is mogelijk in Usselo tussen mei en oktober. Het crematorium onderzoekt of er ook op andere locaties een buitengelegenheid kan worden gerealiseerd. In Borne is al wel een beschut terras waar een informele plechtigheid kan plaatsvinden.

Ook kijken Pascal en zijn collega’s naar mogelijkheden voor een buitenplechtigheid in de herfst of winter. “Stel je voor: een afscheid tussen de herfstkleuren of in de sneeuw, waarbij de buitenlocatie is aangekleed met vuurkorven en schapenvachten. Dat is toch prachtig?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding