De vrijwilligers van Dierenambulance Zorgteam Twente, met onder meer 7e van links Bianca Berfelo en 9e van links Colinda Brinks (staand), (Foto: Zorgteam Twente)
De vrijwilligers van Dierenambulance Zorgteam Twente, met onder meer 7e van links Bianca Berfelo en 9e van links Colinda Brinks (staand), (Foto: Zorgteam Twente) (Foto: )

Vrijwilligers zetten zich in voor dieren

Zeventien vrijwilligers van de dierenambulance Hengelo/Borne waren ontevreden over de werkwijze en besloten daarom op te stappen. Sinds woensdag 5 augustus maken zij gebruik van een alternatieve dierenambulance onder de naam Zorgteam Twente. Twee van hen zijn Colinda Brinks en Bianca Berfelo. Zij spreken zich uit.

Door Leon Holweg

HENGELO - Zorgteam Twente mocht woensdag al direct aan de bak want de eerste gevallen van dieren in nood waren een feit. Zo was er een gans die verstrikt was geraakt in een visdraad. "We hebben hem uit het water gehaald en bevrijd", aldus Colinda. "Daar wordt niet op gereden door de dierenambulance Hengelo/Borne omdat zij alleen uitrukken voor gehouden dieren en niet voor wilde dieren. Daarom was de gans ontzettend lang op zichzelf aangewezen." Het is volgens de dames illustrerend voor de werkwijze van Dierenambulance Hengelo/Borne en een van de redenen dat ze zijn opgestapt. "Maar ook kadavers op en langs de weg worden niet opgeruimd", voegt Bianca toe. Dat de nieuwe alternatieve dierenambulance nodig was, blijkt wel uit het feit dat ze op het moment van schrijven (donderdag 13 augustus) al zeven keer hebben moeten uitrukken.

Allround
"De gans is een voorbeeld van een taak die dierenambulance Zorgteam Twente wél op zich neemt. Dat maakt ons allround", vervolgt Bianca. "Overal waar dierenambulance Hengelo/Borne niet komt, komen wij wel. Verder maken we ook 'taxiritten' van het asiel naar de dierenarts. Dit doen we voor mensen die geen auto hebben of niet kunnen of mogen rijden." Daarnaast merkt Colinda nog een ander groot verschil tussen dierenambulance Hengelo/Borne en Zorgteam Twente. "Je komt hier meer onder de mensen. Geen korte onpersoonlijke appjes met waar iets aan de hand is en dat je er naartoe moet."

Veel werk
Naar eigen zeggen was het een boel werk om alles te regelen en uit te zoeken maar is het uiteindelijk allemaal gelukt. "Een dierenarts, bus, verzekering, vrijwilligers, noem alles maar op", aldus Bianca. "Het was veel werk in een korte tijd. Met dank aan de landelijke stichting Dierenlot hebben we een ambulance gekregen. Dierenlot is tevens de sponsor van Zorgteam Twente en verder moeten we het hebben van donaties." De dierenarts is afkomstig van dierenkliniek Beekzicht en zal zich als zodanig vijf jaar lang kosteloos inzetten voor Zorgteam Twente.

Ook Susanne Kellerhuis van stichting Huis voor Dieren zag het idee van de nieuwe alternatieve ambulance wel zitten en sloot zich bij de groep vrijwilligers aan. Maar wat op dat moment echter nog ontbrak, was een dierenarts. Die werd uiteindelijk ook gevonden, bij Dierenkliniek Beekzicht. "De dierenarts gaat Zorgteam Twente gedurende vijf jaar kosteloos helpen. Daar zijn we ontzettend blij mee want zonder dierenarts hadden we Zorgteam Twente niet kunnen realiseren."

Woensdag was het grote moment van de introductie van de ambulance. Ook de pers was aanwezig om het moment vast te leggen. Dit gebeurde in de Granaatstraat. "Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn omdat velen naast dit vrijwilligerswerk ook nog gewoon een baan hebben", aldus Colinda.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding