Afbeelding
Foto: Museum Hengelo

Prachtige film over het Twentekanaal en de geschiedenis van de Overijsselse waterwegen

vrijdag 26 juli 2024 14:30 tot 16:00

Vrijdag 26 juli ‘24 14:30 uur

Prachtige film over het Twentekanaal en de geschiedenis van de Overijsselse waterwegen

Het Twentekanaal en de geschiedenis van de Overijsselse waterwegen Behalve de aanleg van spoorverbindingen van Twente met West Nederland en Duitsland, was er ook behoefte aan transport over het water. De film over het Twentekanaal laat zien hoe de ontwikkeling van de Twentse industrie de behoefte aan transport deed toenemen.

In 1930 werd begonnen met de aanleg van het Twentekanaal, waarmee een verbinding tussen de IJssel en Twente gerealiseerd zou worden. In 1936 werd het kanaal in gebruik genomen en het speelt nog steeds een zeer belangrijke rol in de aan- en afvoer van grondstoffen en goederen ten behoeve van de Twentse industrie. 

De film uit 2021 begint met een introductie over de waterwegen in Overijssel; de rivieren, beken en daarna de aanleg van het Twentekanaal met de sluizen. Deze film laat vervolgens zien hoe de ontwikkeling van de Twentse industrie de behoefte aan transport deed toenemen. 

Deze film uit 2021 is gemaakt door leden van de VideoFilmClub Hengelo onder redactie en regie van Walter Tuenter, met medewerking van Museum Hengelo, andere Overijsselse musea, het Waterschap Vechtstromen, Port of Twente met aangesloten en belanghebbende bedrijven, de schipper van het containerschip Martinique en nog vele anderen. 

Locatie: Museum Hengelo, Beekstraat 51. Prijs; 5 euro per persoon, donateurs 2 euro korting. Reseveren via info@museumhengelo.nl of via 074 2594216

Locatie