Afbeelding
Foto: Museum Hengelo

Interessante lezing over de Trijpweverij bij Museum Hengelo

donderdag 6 juni 2024 16:30 tot 17:30

Interessante lezing over de Trijpweverij bij Museum Hengelo

Op 6 juni om 16.30 uur houdt de heer Gert Banis in Museum Hengelo een lezing over de Hengelose Trijpweverij. Dit naar aanleiding van een boek dat hij heeft geschreven onder de titel Hengelo Velours.De Hengelose Trijpweverij was een textielfabriek in Hengelo opgericht in 1900 door de heer Van Wulfften Palthe met Eduard R.Verkade als eerste directeur.

Er werkten ca. 50 personen waaronder de vader van Gert Banis. Er werd een stof geweven die bijzonder sterk was en die bekend was onder de naam Hengelo Velours. Met een wals en stoom werden prachtige patronen aangebracht in de stof. 

Direct vanaf het begin was het Hengelose trijp een groot succes en het werd toegepast in het schip de Titanic, in bioscoop Tuschinski, in het Vredespaleis in Den Haag en ook de stoelen in het oude Gemeentehuis van Hengelo waren bekleed met trijp.

Uiteindelijk heeft de fabriek bestaan tot 2001. De lezing is onderdeel van een gezamenlijk project van Oyfo en Museum Hengelo. In Oyfo Techniekmuseum Hengelo is op dit moment een tentoonstelling te zien over Hengelo Velours.De toegang tot de lezing is gratis (incl. koffie of thee)Als u de lezing wilt bijwonen graag opgeven via info@museumhengelo.nl of 074 - 2594216

Locatie