Afbeelding
Foto: Museum Hengelo

Fantastische filmreeks ; ‘Het was een mooie tijd’ bij Museum Hengelo

vrijdag 21 juni 2024 14:30 tot 16:30

Woensdag 12 juni 19:30 uur of op Vrijdag 21 juni 14:30 uur

Fantastische filmserie ‘Het was een mooie tijd’ bij Museum Hengelo

Uit de serie ‘Het was een mooie tijd” vertoont Museum Hengelo twee van de vijf delen over de Hollandse Signaalapparaten. De documentaire gaat over de medewerkers bij de Hollandse Signaalapparaten die in 1950 daar hun loopbaan begonnen. 

Wij volgen in deze documentaires de voortschrijdende ontwikkeling vanaf 1950 van de radar, de rekenaars en de kunststoffen. 

Door de Tweede Wereldoorlog krijgt de ontwikkeling van rekenaars in de krijgsmacht een snelle vlucht. Gerrit Jeunink gaat in de jaren 50 werken aan de mechanische rekenaar. De elektronische ontwikkeling bij Signaal kwam zeer goed op gang toen de N.V. Philips Gloeilampenfabrieken in 1956 het grootste deel van de aandelen van Signaal in handen kreeg. Met de enorme ontwikkeling van de elektronica, toegepast in transistoren, kon de computer veel kleiner en sneller worden. 

Dat is de tijd waarin Hans Westerhof bij Signaal komt werken. 

Hans begint met een verhaal over zijn jeugd en diensttijd bij de Marine en hoe hij zich als leidinggevende voegt in de bedrijfscultuur van Signaal.

Walter Tuenter en Twan Bouman in de jaren 50 bij Signaal en gaan werken op de laboratoriums voor radars.

Walter Tuener geeft ons een inkijk in de testen van de radars in de jaren 50, 60, samen met straaljagers. Veel Hengeloers, kunnen zich het helse lawaai van laag vliegende straaljagers boven Hengelo goed herinneren. Twan vertelt over het eerste geautomatiseerde Verkeersleidings-systeem ter wereld, geplaatst op Schiphol. 

Bij de opening van de nieuwe fabriek van Signaal in 1951, weet men het al : ‘Heel geleidelijk schuiven wij het kunststoftijdperk binnen.’ De ontwikkeling gaat heel snel en de Kunststof-afdeling maakt onderdelen van antennesystemen voor alle bekende Signaalproducten, vooral voor schepen. De specialiteit van de afdeling wordt in de jaren 60 het maken van radar-doorlatende beschermhuizen voor radarapparatuur. De fregatten met die witte bollen op het dek is het paradepaardje van onze Marine. Over de ontwikkeling van die ‘Bollen’ vertellen werkmeester Chris Dekter en medewerkers van de afdeling Kunststoffen, Henk Dikken en Jan Bleumink. 

Datum; 12 juni om 19.30 uur en op 21 juni om 14.30 uur 

Locatie: Auditorium Museum Hengelo aan de Beekstraat 51 Kosten; 5 euro per persoon, donateurs 2 euro korting. Reserveren via info@museumhengelo.nl of 074-2594216