Afbeelding
Foto: Museum Hengelo

Fascinerende filmreeks te zien bij Museum Hengelo!

vrijdag 24 mei 2024 14:30 tot 15:45

Bijzondere filmreeks bij Museum Hengelo te zien op vrijdag   24 mei 14:30 uur

Op 15 mei geeft Helmig Kleerebezem in het Museum Hengelo een lezing over de oprichting van het HEIM aan de Bornsestraat, in het voormalige Twentsch Centraal Station, daarna in de Wilhelminaschool.

Onder andere naar aanleiding van deze lezing, presenteert Museum Hengelo de film Heim Techniekmuseum uit 2013     

Het zijn negen filmpjes die betrekking hebben op de collectie van het vroegere HEIM Techniekmuseum; eerst aan de Bornsestraat , Met o.a.  uitleg door Herman van der Ham over de Centrale Aandrijving, zoals in weverijen.  Gerard Relker vertelt over de Gelijkstroomdynamo uit 1920 van Hazemeijer. 

En uitleg over de Triple Expansie Machine uit 1915-1920 Stork door Ben Rodenburg.  

Na de pauze gaat u kijken naar de film Sugar mill Olean Java Indonesie met Stork stoommachinesDeze korte indrukwekkende film is gemaakt door Het Rozenhuis in 2018, gaat over de Suikerfabriek Olean uit 1846. Het is een levend Nederlands Stoommuseum op Java Indonesië. De stoommachines zijn geleverd door Machinefabriek Stork. We volgen 24 uur lang het werk op de Suikerplantage en in de fabriek.

Walter Tuenter heeft prachtige korte bedrijfsfilms gemaakt in Hengelo. Zoals in 1994 over Topaas metaal, een bedrijf voor veelzijdige verspaning en machinebouw’. Topaas Metaal B.V. is een groot Hengelo ‘s familiebedrijf uit 1988. Het is een toeleveringsbedrijf voor grote bedrijven in Hengelo, zoals de Hollandse Signaalapparaten en Holec. 

Walter Tuenter filmde ook bij ‘Groothuis Modelmakerij – Vormenbouw’. In een tijdperk van digitale techniek en automatisering, groeit ook de behoefte aan productie van de apparatuur. Zoals klein huishoudelijke apparaten, computers, auto ‘s, tot grote industriële producten als windmolens voor energieopwekking. Het bedrijf heeft zich ten tijde van de film ontwikkeld tot een van de grootste modelmakerijen van Nederland en is gespecialiseerd in complexe modellen en heeft een goede internationale reputatie opgebouwd. Groothuis is een familiebedrijf opgericht in 1955.

Datum; 24 mei om 14.30 Locatie: Auditorium in Museum Hengelo, Beekstraat 51

Kosten: 5 euro per persoon, donateurs 2 euro korting