Afbeelding
Foto: Museum Hengelo

Unieke lezing Geschiedenis van het Heim bij Museum Hengelo

woensdag 15 mei 2024 14:30 tot 16:30

Unieke Lezing bij Museum Hengelo over de geschiedenis van het Heim

Geschiedenis HEIM/OYFO door Helmig Kleerebezem

Hengelo’s Educatief Industrie Museum (HEIM) van 1981 – 2017

Binnen de muren van de Stichting Oald Hengel (Historisch Museum Hengelo) werd op 23 februari 1981 door Henk Eising en Helmig Kleerebezem de werkgroep Industriële Archeologie opgericht. Het was de tijd dat Hengelo werd gekenmerkt door een ware industriële ontmantelingrevolutie. Het Hengelose bedrijfsleven had tijdens haar stormachtige ontwikkeling vele merktekens laten staan die de weg aangaven van haar industriële ontwikkeling en bewaard dienden te worden. De werkgroep startte met 8 enthousiaste leden.  Al een week na de oprichting begonnen de ‘kruistochten’ om machines etc. van de bedrijven Stork, Heemaf, Hazemeyer, de Hengelosche Trijpweverij, Dikkers en Hollandse Signaal Apparaten te verzamelen. Ook werden deze bedrijven aangeschreven voor medewerking in één of andere vorm. De respons hierop was in eerste instantie matig hoewel enkele directies vanaf de kantlijn met verbazing toekeken naar onze verzamelwoede. Het doel  van de werkgroep was een ‘Industrie Museum’ waarin de sociale, economische en technische geschiedenis van de Hengelose bedrijven tot uitdrukking zou komen. Op 24 oktober 1983 werd de  werkgroep losgekoppeld van Oald Hengel en de Stichting HEIM opgericht. De inmiddels verworven collectie werd in 1983, met medewerking van de Heemaf directie, ondergebracht in het oude ‘Twents Centraal Station’ (T.C.S) aan de Bornsestraat. De officiële opening was op 4 november 1988 na vijf jaar noeste arbeid. Onder de bezielende leiding van eerste voorzitter Ir. Max Staal werd het museum op de regionale, nationale en internationale ‘kaart’ gezet. Vanaf 2006 tot 2017 was HEIM gehuisvest in de Wilhelminaschool. In 2020 verhuist het techniekmuseum HEIM naar het Hazemeijer complex en vormt een cultureel cluster met de naam OYFO, de samensmelting van Crea en de muziekschool.

Datum; 15 mei om 14.30 uur

Auditorium Museum Hengelo aan de Beekstraat 51

Toegang is gratis

Reserveren via info@museumhengelo.nl T. 074 – 259 4216