Afbeelding
Foto: Museum Hengelo

Prachtige film ‘Wij gaan Staken’ bij Museum Hengelo

woensdag 10 april 2024 19:30 tot 21:30

Film ‘WIJ GAAN STAKEN’. WIJ  GAAN  STAKEN! Over de April/mei stakingen 1943. De documentaire bestaat uit twee delen. Ruim tachtig jaar geleden, op 29 april 1943, begon in Hengelo bij STORK een staking tegen de gedwongen arbeidsinzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze staking verspreidde zich razendsnel over bijna heel Nederland met meer dan 50.000 stakers.

Pas de afgelopen twee jaar is er zowel landelijk als regionaal veel aandacht geschonken aan de staking en de  gevolgen ervan. In een door Museum Hengelo samengestelde compilatiefilm komen de belangrijkste gebeurtenissen uitgebreid aan de orde en zijn fraai in beeld gebracht. In het eerste deel (36 minuten) een interview met oud-burgemeester Frank Kerckhaert over de bombardementen in Hengelo, gevolgd door amateurbeelden over het dagelijks leven in Hengelo tijdens de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding in april 1945 en de viering van Hengelo Herrezen in 1958. Ook beelden over de herdenking in 2018 van de April/Mei staking. In twee lezingen wordt teruggekeken op de organisatie en impact van de staking. Tenslotte in dit eerste deel een interview met Bita Röhl, kleindochter van F.M. Loep. Loep was destijds manager bij Stork. Hem werd door de Duitsers verweten dat hij passief reageerde op het uitbreken van de staking, en om die reden werd gefusilleerd. In het tweede deel (52 minuten) van de documentaire heeft journalist Maartje van Weegen vijftig jaar na het uitbreken van de staking in één van de fabriekshallen van Stork een gesprek met vier personen die direct bij de stakingen in 1943 betrokken waren; Femy Hoogeboom – Efftink (telefoniste bij Stork), Johannes Ballinga, Piet Jonker en Dirk Bakker. De stakingen zijn ook wel bekend als de Melkstaking in Noord-Nederland en de Mijnstaking in het zuiden van Nederland. Tenslotte is de film ’Wally van Haal, bankier en verzetsleider’ te zien over het verzetswerk dat betaald moest worden. De film toont hoe en door wie dat werd georganiseerd. Locatie Auditorium Museum Hengelo (Beekstraat 51).Toegang € 3,00 p.p.  Plaats reserveren. E. info@museumhengelo.nl of T. 074 – 259 4216