Ronald Brautigam
Ronald Brautigam Foto: Phion

RONALD BRAUTIGAM SPEELT MOZARTS PIANOCONCERT NR. 24

vrijdag 16 februari 2024 20:00 tot 22:00

In maart brengt Phion het mooiste pianoconcert ooit geschreven. Het wordt gespeeld door Ronald Brautigam, de man die het dichtst bij Mozart kan komen.  

Adellijke Mozart 

Ronald Brautigam is een uitzonderlijk pianist met een bijzondere liefde voor Mozart. In de loop der jaren heeft hij elke noot van Mozart gespeeld op recitals en concerten en maakte er zelfs een complete cd-opname van. In dit concert staat het Pianoconcert nr. 24 op het programma: één van de twee pianoconcerten in mineur die de componist in zijn carrière schreef. In de muziek toont hij de donkere kant van zijn karakter, waarmee de mens Mozart even heel dichtbij komt. Ronald Brautigam heeft het al tientallen keren gespeeld, maar het verveelt nooit: ‘Ik kan Mozart spelen alsof de inkt van de noten nog nat is. Zijn adellijke muziek verliest nooit haar frisheid.’ 

Londense Haydn 

Daarnaast neemt Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel je mee naar Londen, waar Mozarts tijdgenoot Haydn in de latere jaren van zijn leven tot tweemaal toe met groot succes op tournee ging. Tijdens die reizen schreef hij een handvol symfonieën die nog steeds tot zijn meest gespeelde behoren. Waarom nummer 101 ‘De Klok’ heet, wordt in het tweede deel zonneklaar. Dirigent Michal Nesterowicz, die in oktober nog bij Phion op de bok stond tijdens het Beethovenfestival, opent het concert met een fascinerend werk. De Three pieces in old style van zijn landgenoot Górecki is een uiterst geraffineerde combinatie van 16e-eeuwse en hedendaagse compositietechnieken. 

De inleidingen worden verzorgd door Bart de Graaf 

PROGRAMMA 

- Górecki: Three pieces in old style 

- Mozart: Pianoconcert nr. 24  

- Haydn: Symfonie nr. 101 ‘De Klok’ 

SPEELDATA  

vr 16.02 | 20:00 | Muziekcentrum Enschede | Inleiding 19:00 

za 17.02 | 20:00 | Musis Arnhem | Inleiding 19:00 

zo 18.02 | 14:30 | Schouwburg Deventer | Inleiding 13.30  

Meer informatie op https://www.phion.nl/agenda