Afbeelding
Foto: Museum Hengelo

Unieke film compilatie over Stork door Museum Hengelo

woensdag 11 december 2024 19:30 tot 21:00

STORK compilatie 2023

De film groeide uit van een kleinschalige nieuwe uitvinding aan het einde van de negentiende eeuw tot een van de belangrijkste vormen van communicatie. Niet alleen de amusement-films, maar ook de bedrijfsfilms werden in de 20ste eeuw een massamedia. Zo ook Stork.

Vaak kwam uit Hengelo de vraag naar ons toe: ‘Kunnen jullie de Storkfilmpjes op het grote doek vertonen”? 

Aan die wens kunnen we nu tegemoet komen.

We starten met een stomme film vanuit de beginjaren 30; het toepassen van extra lichtbronnen in de fabriek was nog ingewikkeld. 

De tweede film heeft de Filmmaatschappij Polygoon geproduceerd met méér camera’s en extra lichtbronnen: de montage van een STORK scheepsdieselmotor. Rond de jaren zestig levert het filmen in de Stork fabriekshal scherpe beelden op en er wordt een voice-over aan de film toegevoegd. Het is een meesterwerk, geheel in de sfeer van Hollands Glorie.

Tot slot een film uit de jaren 60 over de montage van de HOTLO. Nog steeds zijn het zwart-wit opnames, maar door het gebruik van close-ups van personages op de werkvloer en door in te spelen op industriële trots, krijgt de bedrijfsfilm steeds meer zeggenschap. Er zijn animaties ingepast, welke een educatief doel nastreeft.We sluiten de films van voor de pauze af met een cadeau van de VideoFilmClub Borne aan het Museum Hengelo.Na de pauze ziet u een film over Stork Ketels. Dan een filmpje over Fluor, sinds 2016 is Stork een Fluor Company. De filmmiddag/ avond wordt afgesloten met een indrukwekkende documentaire over het leven van C. T. Stork.

Reserveren via info@museumhengelo.nl of via 074 259 4216. Locatie: Museum Hengelo Prijs: 5 euro per persoon, donateurs 2 euro korting

Locatie