Afbeelding
Foto: Museum Hengelo

Filmreeks Hengelo wederopbouw & vernieuwing bij Museum Hengelo

vrijdag 22 november 2024 14:30 tot 16:00

Filmreeks; Hengelo Wederopbouw en vernieuwing;

Marktplein 1940 – 2023; 

Deze film toont de ontwikkeling van het Marktplein in het hart van Hengelo vanaf de Wederopbouw periode na de Tweede Wereldoorlog en de herinrichting van de markt de jaren daarna. Ooit werd het Marktplein uitgeroepen tot het beste markplein van Nederland. In september 2023 komt er een nieuw Marktplein. Het ontwerp van het marktplein is in co-creatie met Hengeloërs ontstaan. Het plein is enorm vergroend: met bomen en bloemen die zorgen voor een aangename sfeer en schaduw bieden op warme dagen. Op het nieuwe marktplein worden ook kleinschalige evenementen georganiseerd. Ook de warenmarkt is weer terug op het marktplein. Dit alles maakt het plein tot een bruisende en levendige plek midden in Hengelo. De verlichting in de avonduren en ’s nachts zorgt voor een prachtige aanblik en zorgt voor een gemoedelijke sfeer.

Jan Stoffers, meester schoenmaker vanaf jaren 60; De Nederlandse schoenherstellers leveren hoge kwaliteit en staan internationaal nog steeds hoog aangeschreven Jan Stoffers volgt in de jaren 60, na een professionele opleiding, zijn vader op in de schoenmakerij aan de Industriestraat. Met passie vertelt hij over zijn vak. Samen met zijn vrouw ziet hij verschillende generaties van families als klant in de zaak.

Gerard Holtkamp, vanaf jaren 50 melkboer met paard en wagen.

Vóór dat de koelkast beschikbaar komt in het gewone huishouden komt de melkboer 6 dagen per week bij iedereen aan de deur. Zelfs op de 2e Paasdag, 2e Pinksterdag en 2e Kerstdag.

Gerard Holtkamp is na de Tweede Wereldoorlog melkboer van de H.C.M. aan de Parallelweg.Hij werkt het langst van alle melkboeren in Hengelo met paard en wagen.Zijn melkwijk is het gebied rond de St. Ludgeruskerk, met het klooster, de school en de fabrieken van Stork en Dikkers. Gerard kent al zijn klanten, voornamelijk huisvrouwen. Het is de tijd dat vrouwen niet mogen blijven werken als ze trouwen.

Suikerfabriek Java (stoommachines van Stork) Deze korte indrukwekkende film, een productie van Het Rozenhuis in 2018, gaat over de Suikerfabriek Olean uit 1846. Het is een levend Nederlands Stoommuseum op Java Indonesië. De stoommachines zijn geleverd door Machinefabriek Stork. We volgen 24 uur lang het werk op de Suikerplantage en in de fabriek.

Reserveren via info@museumhengelo.nl of via 074 259 4216. Locatie; Museum Hengelo, Beekstraat 51. Prijs; 5 euro per persoon, donateurs 2 euro korting

Locatie