Sofonisba Anguissola  Het schaakspel 1555
Sofonisba Anguissola Het schaakspel 1555 Foto: Poster.us.com

cursus over vrouwelijke kunstenaars in de bibliotheek Hengelo

maandag 6 maart 2023 14:00 tot maandag 27 maart 16:30

Is het u wel eens opgevallen dat de grote namen in de kunstgeschiedenis overwegend die van mannen zijn? Rembrandt, Vermeer, da Vinci , Picasso, van Gogh, om er maar een paar te noemen. Zij werden vaak als genie, vernieuwer of op zijn minst als trendsetter gezien in een bepaalde periode. Maar waar zijn de vrouwen in deze door mannen gedomineerde kunstwereld? Tot iedere belangrijke kunststroming behoorden immers ook vrouwen.

Hoe kan het dat we vaak zo weinig over hen weten en dat het de meesten niet gelukt is om de erkenning te krijgen die ze wel verdienden? Waarin verschilt “vrouwenkunst” van “mannenkunst” ? En hoe staan de vrouwelijke kunstenaars er nu voor? Tijdens de vierdelige cursus Vrouwelijke kunstenaars gaan we op deze vragen in en wordt de ontwikkeling van de professionele vrouwelijke kunstenaar vanaf de middeleeuwen tot nu behandeld. De cursus wordt gegeven door kunsthistorica Miranda Nieuwenhuis en bestaat uit vier lessen die gegeven worden op maandag 6, 13, 20 en 27 maart van 14.00 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek Hengelo.

Na afloop van de cursus kunt u meedoen aan een rondleiding in het Rijksmuseum Twenthe door de tentoonstelling van de Italiaanse renaissance schilder Sofonisba Anguissola.

De cursus kost 85 euro, inclusief documentatie, afbeeldingen, koffie/thee en rondleiding.