Afbeelding
Foto: Hettie Franken

Hettie Franken exposeert bij SchouwArt Hengelo

zaterdag 18 november 2023 12:00 tot zondag 14 januari 16:00

Met de titel ‘Ga jij maar tekenen’ exposeert de Hengelose kunstenaar Hettie Franken van 18 november tot en met 14 januari 2024 bij SchouwArt Hengelo. Een bijzondere collectie, omdat deze naast collages, schilderijen, fotoprints óók bestaat uit een boekpresentatie. Het reisdagboek draagt dezelfde titel als de expositie: ‘Ga jij maar tekenen’.

Hettie vertelt: “Reizen spelen een grote rol in mijn werk. Dat komt onder andere tot uitdrukking in de vele reisdagboeken die ik heb uitgebracht. Nu, na veertig jaar kunstenaarschap, diende zich het idee aan om een verzameling te maken van al die jaren. Weer een reis, maar nu in de tijd. Terug naar mijn kinderjaren, jeugd en de periode aan de kunstacademie.”

Herinneringen zichtbaar maken

De locatie, de Schouwburg Hengelo, inspireerde Hettie tot nieuw werk. Hettie: “SchouwArt is gevestigd in de Schouwburg Hengelo, en het leek me mooi om ruimte en werk samen te laten komen.” Ze combineerde daarom foto’s van het interieur van de Schouwburg met foto’s uit het verleden. Dit is de zo kenmerkende stijl van Hettie, waarbij ze verschillende technieken en materiaal samenvoegt tot het werk de juiste zeggingskracht heeft. Ze legt uit: “Als jong meisje stond ik graag op het toneel, wilde gezien worden. Dit heb ik verbeeld in een aantal werken. De entourage van de Schouwburg speelt hierin mee. Het was spannend om die herinneringen zichtbaar te maken.”

Het mag speels blijven

Spelen met materialen, delen van haar schilderijen hergebruiken in nieuw werk, ritme aanbrengen met geschreven woord, patronen herhalen, vanuit chaos werkt Hettie toe naar het eindresultaat. En dat mag speels blijven, moet niet te statisch worden. Over de expositie zegt Hettie: “Ik zorg ervoor dat het een beetje de sfeer krijgt van mijn werkplek. Ik ga dus  geen werk inlijsten. Misschien hang ik zelfs wel een paar tekeningen en prints over elkaar heen of zet ze op de grond.”

Lollige karikatuur ging de klas rond

Over de titel van de expositie vertelt Hettie: “M’n leraar Nederlands slingerde deze uitspraak eens woedend naar m’n hoofd. Eruit! Ga jij maar tekenen. De aanleiding was een lollige karikatuur die ik van hem had gemaakt en die de hele klas rond was gegaan. Hij had vast niet gedacht dat zijn advies zo’n impact zou hebben,” voegt Hettie er lachend aan toe. Ze vervolgt: “Ook de liefde voor het reizen is min of meer ingegeven door een tip van een leraar. Op de kunstacademie kreeg ik het advies om de trein te nemen en onderweg te tekenen wat ik zag. Ik ontdekte hoe fijn het is om op deze manier andere landen te bezoeken en op locatie te gaan werken. Zo zijn de reisdagboeken ontstaan, die de basis vormen voor deze expositie en het boek.”

Gratis de expositie van Hettie Franken bezoeken? 

Deze is te bezichtigen bij Schouwart, gevestigd in Schouwburg Hengelo van 18 november tot en met 14 januari 2024. Ook Niels van der Veen (Sporen van de oorlog), Ineke Hofste (Containertransport: een wereld in dozen), Maaike Folmer (Cranes) exposeren in deze periode bij SchouwArt. De opening is op 18 november, om 14:00 uur, met live muziek van Gilet. Op 9 december organiseert SchouwArt een rondleiding waarbij de kunstenaars zelf over hun kunst vertellen. SchouwArt is geopend op woensdag, vrijdag en zaterdag van 12.00 tot 16.00 uur, de toegang is gratis.