Astillero
Astillero Foto: Diego Zanotti

Astillero in Concert

zondag 29 januari 2023 16:00 tot 18:00

Op zondagmiddag 29 januari 2023 speelt de uit Argentinië afkomstige tangogroep Astillero in Hengelo tijdens “Astillero in Concert”, georganiseerd door accordeonverenging Animato. Het concert vindt plaats in Oyfo, Floris Hazemeijerstraat 300 te Hengelo en begint om 16.00 uur. De toegangsprijs is 15 euro per persoon en reserveren wordt geadviseerd. Zie www.animatohengelo.nl voor meer informatie.

 

Een sensationeel hoogtepunt in de Argentijnse tango, dat is hoe we Astillero kunnen omschrijven. Astillero werd in 2005 in Buenos Aires opgericht en de zes bandleden spelen traditionele, akoestische muziek met pit in de geest van de 21e eeuw. Zij brengen de tango in een geheel nieuwe, ruwe en energieke vorm. Ontroerend, rebels en altijd vol vuur. Eigen composities die het hart raken. Met meer dan vijftien jaar ervaring heeft Astillero zich gevestigd als een fundamenteel onderdeel van de Tango Nuevo van Buenos Aires, met muziek die de BBC omschreef als “De voortzetting van Piazzolla. Absoluut deugdzaam, gek en fantastisch”.

Op zondag 29 januari 2023 komt Astillero als onderdeel van hun Europese tour naar Hengelo. Niet alleen om een spectaculair concert te geven, maar ook om hun visie op Argentijnse tango over te dragen in een aantal masterclasses en workshops.

Astillero speelt deze middag afwisselende Argentijnse tango’s, veelal eigen composities. Aan het concert zal het Groot Orkest van accordeonvereniging Animato haar medewerking verlenen.

De masterclasses en workshops zijn ’s middags van 12:45 tot 15:00 uur. Ensembles kunnen zich aanmelden voor een masterclass via www.animatohengelo.nl. Zij werken onder leiding van een van de leden van Astillero met het ensemble aan een Argentijnse tangocompositie naar keuze. De kosten per ensemble worden berekend naar het aantal personen: 25 euro + 5 euro per deelnemer. De masterclasses en workshop zijn vrij toegankelijk voor publiek.

Individuele accordeonisten kunnen zich aanmelden voor een orkestworkshop, waarin we gezamenlijk een Argentijnse tango zullen uitdiepen. Muziek hiervoor krijgen ze enkele weken van tevoren toegestuurd. Er zijn twee orkestworkshops: eentje voor gevorderde spelers en eentje voor gemiddeld niveau (vanaf 2 tot 3 jaar speelervaring). De kosten voor deelname zijn 10 euro. Aanmelden kan via de website van Animato (www.animatohengelo.nl).

ASTILLERO: TANGO NUEVO UIT BUENOS AIRES

Dit orkest uit Argentinië speelt traditionele, akoestische muziek met pit en in de geest van de 21e eeuw. Astillero werd opgericht in de hoofdstad Buenos Aires en nam de tango uit de stad als uitgangspunt. De structuur daarvan wordt door de zes musici volledig ontrafeld en resulteert in een geheel nieuwe, ruwe en energieke tangovorm die ontroert maar tegelijk rebels is en altijd vol vuur. Alle composities zijn van eigen hand en de songs raken je in het hart.

De zes bandleden van Astillero werkten al op jonge leeftijd met toonaangevende tangomusici uit Argentinië samen en geven graag hun kennis en virtuositeit door aan een nieuwe generatie. In 2009 gaf de groep een succesvol concert op het North Sea Jazz festival. Daarna was het ensemble niet zoveel op Nederlandse podia te vinden, maar daar kwam in 2019 verandering in door een korte tournee waarbij ze ook LantarenVenster aandeden. In 2020 bracht het sextet samen met zanger Chino Laborde de prachtige EP Arcadia uit, wederom een sterke bijdrage aan de hedendaagse Argentijnse tango-scene, met prachtige composities van pianist Julián Perálta.

Bezetting

Alexey Musatov – viool

Jaqueline Oroc – cello

Mariano González Calo – bandoneon

Diego Maniowicz – bandoneon

Julián Perálta – piano en composities

Federico Maiocchi – contrabas

Over Animato

Animato is een bloeiende accordeonvereniging met ca. 35 leden, verdeeld over vier orkesten die oplopend zijn in speelniveau. Animato organiseert veel concerten die vaak thematisch van aard zijn. Daarnaast werkt Animato regelmatig samen met professionele solisten en ensembles.